Home > Pellet opslag

Pellet Opslag

Niets is zo simpel als pellets opslaan in zakken, zult u zeggen? Of toch niet?

Na wat verder onderzoek zal men kunnen vaststellen dat pellets stockeren in zakken misschien toch niet zo evident blijkt te zijn als men eerst had gedacht. We moeten ons bovenal afvragen hoe de pellets in de beste omstandigheden bewaard kunnen worden om later bij gebruik een optimale verbranding te garanderen.

Wanneer we met de consument ervaringen uitwisselen, stemmen de antwoorden op de volgende vragen veelal tot nadenken:


Wanneer we met de consument ervaringen uitwisselen, stemmen de antwoorden op de volgende vragen veelal tot nadenken:

 • Gedurende welke periode van het jaar koopt u uw pellets aan?
 • Kiest u voor een levering aan huis of haalt u liever zelf de zakken op bij de handelaar?
 • Waar en hoe worden de pellets gestockeerd vooraleer deze bij u thuis terechtkomen?
 • Papieren of plastic zakken? - Pellets laten leveren in een open of gesloten wagen?
 • Worden de pellets bij u thuis gestockeerd in de kelder, de garage, het tuinhuis, in open lucht, buiten, in een droge ruimte, in een vochtige ruimte, op een plek waar het kan tochten, onder de invloed van wisselende temperaturen?
 • Worden de pellets vanuit de opslagruimte rechtstreeks naar de pelletkachel gebracht? Hoeveel verschilt op dat moment het temperatuurniveau van de pellets met dat van hun ideale ontstekingstemperatuur?
 • Past de volledige inhoud van de zak in het reservoir van uw pelletkachel? Indien niet, wat te doen met het overschot?

Met andere woorden, is het nog steeds zo simpel? Elke bovenstaande vraag kan beantwoord worden op een verschillende manier, maar verschillende antwoorden kunnen al snel tot uiteenlopende eindresultaten leiden. Het is dus aan u om er het beste van te maken naargelang uw mogelijkheden. We kunnen met u een ervaring delen die echter geen exacte wetenschap betreft, aangezien pellets een natuurlijk product zijn.


Graag wijzen we u ook op het volgende:

 • Pellets hebben geen houdbaarheidsdatum. Maar de manier waarop de pellets behandeld en gestockeerd worden, kan wel een invloed hebben op het uiteindelijke gebruik.
 • Hoe minder de pellets gemanipuleerd worden, hoe beter de kwaliteit behouden wordt.
 • Op een droge plaats stockeren bij kamertemperatuur is ideaal. Een té droge plaats voor de pellets wordt, ondanks hun eigen vochtigheidsgraad van 7 à 8%, dan weer afgeraden.
 • NOOIT in een vochtige omgeving! Als u thuis stockeert gelieve uw verkoper of verdeler hierover te raadplegen.
 • Eens de zak zich binnenshuis bevindt, dan gelden ook hier de regels “geen vochtigheid” en “op kamertemperatuur”. Als de pellets zelf te koud zijn, dan is er energie nodig om deze terug op te laten warmen vooraleer te ontbranden, wat dus een delicate ontsteking met zich meebrengt! Als u de kachel opnieuw moet aanvullen met een nieuwe zak pellets, dan is het aangewezen om de zak op voorhand in de verwarmde plek binnenshuis te leggen.
 • Een papieren zak is eenvoudiger te behandelen én is ecologisch. Maar ook al bestaat deze papieren zak uit meerdere lagen, het zal de pellets niet beschermen tegen vochtigheid. En pvc met microperforatie is zeker geen betere oplossing!

Bij twijfel, aarzel dan niet om experts te contacteren die u verder kunnen helpen met al uw vragen en noden.


Nog een kleine tip:
Het reservoir in uw pelletkachel is soms vlot toegankelijk voor kinderen. Deze kunnen er spijtig genoeg een vreemd object in laten vallen, wat de installatie ernstig kan beschadigen. Wees dus waakzaam!

Pelletkachel Nederland is onderdeel van Jos Maas Installatie & Service die met zijn technische meet-, regel- en installatiekennis de pelletkachel zo optimaal mogelijk voor u instelt! Zo ervaart u het hoogste rendement!

Omdat we samenwerken met kachelproducenten die veel investeren in nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van houtpellets kunnen wij systemen bieden die feilloos werken, volledig veilig zijn en die eenvoudig zijn in gebruik. Wij installeren de complete installatie zelf en u bent dus nooit afhankelijk van derden. We zorgen voor een goede installatie, met uitstekende service en onderhoudsmogelijkheden.